Franse Bulldog

StrandDe Franse Bulldog is een gezelschapshond met een eigen karakter. Vaak is hij aanhankelijk, vrolijk en hangt hij zelfs de clown uit, maar krijgt hij te weinig aandacht of wordt hij onaardig behandeld dan kan hij gaan mokken. Het is een aandachtstrekker en een echte doorzetter die met zijn grappige, soms melancholieke kop zijn eigenaar om zijn vinger kan winden. Trap daar niet in, want voor u het weet maakt uw Franse Bull thuis de dienst uit!

image (10)De Franse Bulldog is een kleine dogachtige uit de groep gezelschapshonden. Waarschijnlijk zijn ze ontstaan uit kruisingen van de Engelse Bulldog met kleiner rassen. In het begin van de vorige eeuw werd hij steeds populairder in Frankrijk. Inmiddels heeft de populariteit van dit ras zich enorm uitgebreid door zijn vrolijke, speelse aard en zijn aparte uiterlijk. De Franse Bulldog wordt gemiddeld elf jaar oud.
De Franse Bulldog is een vrolijke, speelse en vaak wat onstuimige hond die houdt van gezelschap en aandacht. Hij is gevoelig voor stemmingen en kan slecht tegen boze woorden, maar het is ook een echte doorzetter die eigenwijs kan zijn en zich niet zomaar van zijn plannen af laat brengen. Franse Bullen zijn slim en willen graag overal bij zijn. Ze houden er niet van om lang alleen te moeten zijn. Tegen vreemden is hij meestal enthousiast. Ook met kinderen kan hij goed omgaan, hoewel hij wat te druk kan zijn voor erg jongen kinderen.
Tegenover andere honden kunnen vooral reuen wat dominant zijn, vooral als de andere groter is dan hij. Soms begrijpen andere honden de Franse Bulldog verkeerd. De Bull kan snurkende of knorrende geluiden maken, heeft rimpels in zijn neus en zijn staart is ongeschikt voor duidelijke lichaamstaal. Een andere hond die geen Franse Bulldogs gewend is kan dit vreemd of bedreigend vinden.
Vanwege de korte vacht hoeft u de Franse Bulldog niet uitgebreid te borstelen met een rubber borstel om losse haren te verwijderen. De Franse Bulldog kan niet zo goed tegen hitte en kou. Vooral warmte kan hem snel teveel worden. Door de korte snuit heeft hij meer kans op ademhalingsproblemen en is afkoelen door hijgen minder makkelijk. Houd hem dus uit de felle zon, beperk in de zomer activiteiten liefst tot de ochtend en avond en neem hem liever niet mee naar warme vakantielanden. Pas ook op met autorijden bij zonnig weer!
De plooien op de kop van de Franse Bulldog moeten regelmatig schoongemaakt worden om te voorkomen dat zich bacteriën ophopen. Ook moet u regelmatig de oren nakijken, vanwege hun formaat en stand kunnen hier gemakkelijk vuiltjes of andere dingen in terecht komen. Let op dat de ogen goed schoon zijn, controleer geregeld het gebit en zorg dat de nagels niet te lang worden. Let ook op dat uw Franse Bulldog niet te dik wordt.
Zoals bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk. Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken. Zorg er wel voor dat uw pup voldoende rust krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken.
Bij de opvoeding is het belangrijk dat u consequent bent en duidelijk bent in wat u wel en niet wilt. De Franse Bulldog is van nature niet de meest gehoorzame hond. Met zijn aandoenlijke kop kan een pup u in de verleiding brengen om dingen toe te staan die u eigenlijk niet wilt. Franse Bulldogs kunnen echte aandachtstrekkers zijn, pas op dat hij niet leert om uw aandacht af te dwingen door vervelend of jaloers gedrag. Negeer dus aandacht vragend gedrag door u weg te draaien. De Franse Bulldog is gevoelig voor stemgebruik en voor uw stemming, maak hier gebruik van tijdens de opvoeding.
Alleen blijven is voor de Franse Bull soms lastig. Leer u pup om alleen te blijven door dit langzaam op te bouwen. Begin zo vroeg mogelijk door de pups voor heel korte periodes van één tot enkele minuten alleen te laten en verleng die periodes geleidelijk. Ga met uw pup naar een puppycursus. Daar leert hij andere honden kennen en op u te letten, terwijl u leert hoe u de hond iets bij kunt brengen. Bovendien is het goed voor de band tussen u en uw hond om samen bezig te zijn.
De Franse Bulldog houdt van actieve spelletjes maar ook lekker wandelen vindt hij leuk zolang er maar iets te bekijken valt. Pas wel op bij warm weer, voorkom dat hij het benauwd krijgt.
Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Franse Bulldog is het prettig als u al wat ervaring heeft met het houden van honden. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasvereniging. http://www.hbc-fransebulldog.nl/nl/